САЙТ
ВЧИТЕЛЯ БІОЛОГІЇ
Добряк Л.М.

ШОКОЛАДНИЙ ПАРАДОКС




Вплив шоколаду на здоров'я людини 

 

Дослідницька робота гуртка школи № 8

                                              Керівник  Добряк Л.М.

 

 

Шоколад - воістину унікальний продукт. Його головними якостями завжди вважалися висока калорійність (у ста грамах міститься близько 550 кілокалорій) і здібність до довгого зберігання. Такі особливості шоколаду незамінні при далеких подорожах, важких походах, під час стихійних лих.  Не випадково шоколад входить в недоторканний запас продуктів на випадок надзвичайних ситуацій: місця для зберігання займає мало, до того ж не псується при зберіганні, малою його кількістю можна відновити сили багатьох ослаблених людей.

Про чудові властивості шоколаду знали ще три тисячі років назад. Довгу історичну дорогу пройшли какао-боби до нашого сучасного твердого шоколаду. Будучи одночасно і десертом, він виступав і в ролі стимулятора, і в ролі ідеального постачальника енергії.

Але, не дивлячись на свої заслуги перед людством, шоколад і сьогодні піддається різного роду нападкам: він до зайвої ваги веде, карієс викликає, підвищує рівень холестерину в крові, підвищує кров'яний тиск.

В ході дослідницької роботи ми провели опитування серед учнів школи, яке показало, що сучасне покоління прихильно відноситься до шоколаду, у багатьох – це улюблений продукт.

  Для визначення якості шоколаду ми побували на майстер-класі по виготовленню шоколадної продукції у французькій  кондитерській «Лолліпоп».

Ми визначили наступне:

 

Ознаки справжнього шоколаду:

  • справжній шоколад виробляється з какао-бобів і не може зберігатися довго;
  • гладка блискуча поверхня, але при розломі виразно видно матовість;
  • тане в роті і не розмазується в руках;
  • характерний хрускіт при розламуванні.

 

Ми  вивчили склад і смакові відмінності вибраних зразків. Смак шоколаду визначається співвідношенням інгредієнтів, перш за все, кількістю какао-продукту, яка визначає колір, аромат, смакові якості.

Досліджуючи наші зразки, ми виявили відмінності і схожість між ними. Наприклад, білий шоколад має м'який, ніжний смак, а темний - гіркуватий і терпкий, і, як виявилось, всі наші зразки мають приблизно однакову калорійність.

 Крім того, ми провели інтерв'ю з продавцем французької  кондитерської «Лолліпоп»,  який підтвердив, що шоколад – це товар, що часто купується.

А думка фахівця (лікаря-стоматолога Гаценко А. С. - випускниці нашої школи) показує, що в невеликих кількостях шоколад не надає негативної дії на організм людини. Це доводить і теоретичне дослідження різних літературних джерел.

Шкода шоколаду не в тому, що він підступний, а в тому, що смачний і багатьом ласунам важко відмовитися від зайвого.

Якщо ж споживати його в розумних кількостях, шоколад, як і всі продукти (особливо рослинного походження), володіє безліччю лікувальних властивостей.   Отже питання про користь або шкоду шоколаду кожен вирішує для себе з точки зору свого здоров'я і твердого знання, яка кількість цього смачного продукту потрібна.

 

Смачного!



Создан 08 янв 2013



Що є благо? Знання. Що є зло? Незнання. Хто розумний, той, виходячи з обставин, одне заперечить, а інше обере. (Сенека)